De Solvay Bibliotheek, een plaats vol ideeën

Deze prachtlocatie is de vrucht van de visie van Ernest Solvay. Hier, in het vroegere Sociologische Instituut, ontmoetten onderzoekers uit verschillende landen elkaar om ideeën uit te wisselen. In de Stad van de Wetenschap hebben Einstein, Bohr en andere Nobelprijswinnaars zich met elkaar gemeten tijdens de mythische Solvay-beraadslagingen. Grote geesten voelen zich thuis op deze plek.

Lees de hele geschiedenis

De visie van een man die de geesten wou beroeren

Het Instituut van de Sociologie zag het licht in 1902, als resultaat van de visie van een man, Ernest Solvay, een steenrijke industrieel, humanist, progressief denker en verlicht senator. In 1894 vraagt hij de regering om de oprichting van een instelling voor wetenschappelijke analyse van sociale vraagstukken, maar die gaat niet op zijn vraag in. Als ondernemer in hart en ziel beslist hij daarop zelf deze instelling op te richten. Het Instituut van de Sociologie is een feit. Het doel? Een onderzoekslaboratorium uit te bouwen dat tegelijk een ontmoetingsplaats is voor onderzoekers. Een primeur in Europa.

Later richt Ernest Solvay naast het Instituut van de Sociologie de Stad der Wetenschappen op, die 20 jaar lang de wieg zal zijn van de befaamde Solvay-beraadslagingen, waar de grootste wetenschappers uit de hele wereld elkaar jaarlijks ontmoetten.

Een originele ergonomie op maat van een eclectische architecturale stijl

Hij geeft het beheer van zijn Instituut van de Sociologie in handen van een befaamde professor. Emile Waxweiler ligt aan de basis van de oorspronkelijke vorm van het gebouw. Volgens de ideeën van architecten Constant Bosmans en Henri van de Velde groeide het uit tot een centrale ruimte met daarrond, als satellieten, de verschillende multidisciplinaire kabinetten. Het Instituut van de Sociologie, een toonbeeld van eclectische schoonheid, ziet het licht in 1902.

Teloorgang en wedergeboorte

In de jaren ’80 wordt het gebouw verwaarloosd en dreigt het zelfs te verdwijnen. Gelukkig wordt het in 1986 beschermd als historisch gebouw en in 1994 gerenoveerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Citydev.brussels.

In deze bibliotheek met een complexe en afwisselende stijl en een romanesk decor, kan Edificio private of professionele evenementen verwelkomen met 50 tot 250 genodigden.

Organiseer je evenement in de Sovay Bibliotheek

Edificio zorgt voor alles, met ervaring en expertise. Onze ploeg bestaat uit meertalige professionals en begeleidt je van A tot Z bij de organisatie van je evenement. Of het nu privé is of publiek, in kleine of in brede kring. Met een grondige kennis en een uitstekende smaak.

Reserveer je evenement in de Solvay-bibliotheek

Onze Culturele Agenda in de Solvay Bibliotheek

Om deze magische plaats te doen leven, organiseert Edificio ook culturele evenementen, of onthaalt ze, die toegankelijk zijn voor iedereen, het hele jaar door. Raadpleeg onze agenda en wees welkom!

De Solvay Bibliotheek, praktische informatie

Achter haar sobere en klassieke gevel in eclectische stijl, verbergt de Solvay Bibliotheek een decor met prachtige houtsoorten, mozaïeken en glasramen.

Je evenement kan plaats vinden in:

  • De prachtige leeszaal op het gelijkvoers, in oorspronkelijke staat hersteld.
  • De kelderverdieping, de vroegere archiefkamer, die werd vernieuwd in hedendaagse stijl en uitstekend geschikt is voor lunches, pauzes of recepties bij de bar.

Het terras en het voorplein met een unieke zicht op het Leopoldpark.

Evenementen stijlen Cocktail Diner Theater stijl School Board Room
Leeszaal 225 150 150 80 40
Terras 30 30 / / /
Mezzanine Oost 75 45 60 / 20
Mezzanine West 75 45 60 / 20
Seminariezaal 100 60 80 / 36
Rotonde 150 100 / / /
Seminariezaal & Rotonde 250 160 / /  /

Cateraar

Wij laten je kennismaken met onze culinaire virtuositeit. Wij werken eveneens samen met onze vaste partners, gezien onze locaties beschermd en fragiel zijn

Ze kennen onze locaties door en door en delen onze waarden omtrent kwaliteit, efficiëntie, zin voor perfectie en respect voor het milieu.

Klank & Licht

Het audiovisuele luik van uw evenement wordt verzorgd door onze officiële partners. Met hun ervaring, hun professionalisme en hun technische kennis van de zalen, gaan ze tot het uiterste, met respect voor het patrimonium.

Algemene info

Een Wi-Fi netwerk voor klassiek gebruik is beschikbaar. Indien de eisen hoger liggen (webstreaming, conference call…), werkt onze it-dienst een oplossing op maat uit. Al onze locaties zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er is parkeergelegenheid vlakbij al onze locaties.

Meer informatie in deze documenten:

De weg naar de Solvay Bibliotheek

Leopoldpark
Belliardstraat 137
1040 Brussel
+32 2 738 75 96
[email protected]

De Solvay Bibliotheek is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is parkeergelegenheid in de buurt.

Op eenvoudige vraag laat Edificio je genieten van voordelige voorwaarden.